Op vrijdag (25 september) sprak Jack Dorsey, de CEO van Twitter en Square, op het Oslo Freedom Forum (OFF) van dit jaar over het belang van blokketentechnologie voor het micro-blogging-platform Twitter.

Oslo Freedom Forum is „een reeks wereldwijde conferenties die worden geleid door de New Yorkse non-profit mensenrechtenorganisatie (HRF) onder de slogan ‚Challenging Power‘.

Op dit tweedaagse virtuele evenement werd Dorsey geïnterviewd door Thor Halvorssen, de voorzitter van HRF.

Halverwege het interview vroeg Halvorssen aan Dorsey wat Twitter zou gaan doen om de veiligheid van haar backend te verbeteren.

Dorsey zei:

„Ik geloof fundamenteel dat veiligheid iets is dat nooit geperfectioneerd kan worden… het is een constamt race/// het is een constante push om 10 stappen voor te zijn op je hackers…

„En ik denk dat er een paar elementen zijn die echt belangrijk zijn binnen dat ras.

„Men creëert intern veel wendbaarheid, zodat we gebreken snel kunnen herkennen en vervolgens repareren en vooruithelpen.

„Twee is het krijgen van feedback van buitenaf en mensen die vanuit verschillende invalshoeken kijken en onderzoek doen om daadwerkelijk te zien wat er aan de hand is.

„En dan, ten derde, ervoor zorgen dat we de juiste veilige systemen binnen ons platform bouwen, zodat we vertrouwen kunnen hebben in een onbetrouwbare omgeving. En er zijn veel nieuwere technologieën die hiervoor zorgen.

„Ik bedoel, de hele geest van Bitcoin, bijvoorbeeld, is het leveren van een vertrouwd systeem in een gewantrouwde omgeving, dat is het internet, en die technologieën zullen ons nieuwe mogelijkheden bieden waar we dit ook intern kunnen doen en zorgen voor veel meer gemoedsrust… dat dit iets is dat zelfs als je als werknemers, als mensen die de dienst gebruiken, onbetrouwbare partijen in het systeem hebt, dat het nog steeds veilig is, dat het nog steeds beschermd is…

En hoe meer van die technologieën we inbouwen, hoe meer de technologieën die gekoppeld zijn aan een identiteit en een veiligheidssysteem dat je als individu uniek bezit, hoe meer we biometrie kunnen gebruiken om dat aan te sluiten… hoe meer we het individu de sleutels geven, hoe veiliger dit hele systeem zal zijn….

„En op dit moment zijn we gewoon niet in die staat, maar we werken eraan, en als ik zeg ‚we‘, is het de hele industrie van het internet, en je ziet dit het meest fundamenteel in het werk in Bitcoin Revolution en blockchain…

„Wat mij veel hoop en gemoedsrust geeft om deze kwesties te helpen en om te helpen in de richting van deze kwesties is omdat de sleutels en de controle meer en meer in de handen van het individu zullen zijn in plaats van een bedrijf of in plaats van een overheid.“

Dorsey werd ook gevraagd naar een aankondiging die hij deed in december 2019:

Dit is wat Dorsey zei over dit onderwerp:

„Er is waarschijnlijk een nummer dat je herinnert aan het oudere internet… en wat interessant was, is hoe gedecentraliseerd het internet was in die tijd. En wat moeilijk was aan die decentralisatie was eigenlijk het vinden van inhoud, het vinden van mensen die gelijkgestemd zouden zijn – en dat is wat Google vertegenwoordigt. Het is het centraliseren van het ontdekkingsprobleem.

Het is wat Facebook vertegenwoordigt – het centraliseren van een ontdekkingsprobleem. Het is wat Twitter vertegenwoordigt als goed het centraliseren van het ontdekkingsprobleem. En nu bevinden we ons in een wereld die blokketen bestaat. Dat Bitcoin bestaat. Dat gedecentraliseerde technologieën bestaan… nu kunnen we het ontdekkingsprobleem op een veel meer gedecentraliseerd fundament bouwen.

„En wat ik denk dat dat doet is over het algemeen veel van onze waarde in het verleden was rond content hosting. Dus we zouden de tweets hosten, we zouden de beelden hosten, we zouden de video’s hosten. Blockchain en Bitcoin wijzen naar een toekomst en wijzen naar een wereld waar content voor altijd bestaat, waar het permanent is, waar het niet weggaat, waar het voor altijd bestaat op elke node die ermee verbonden is.

„En wat dat betekent is dat de taak van het hosten van content weggaat. De baan van de ontdekking is het belangrijkste, en we hebben echt moeten nadenken over wat dat betekent voor ons als bedrijf. Wat dat betekent is dat we niet meer in de contenthosting business zitten – we zitten in de discovery business, en we gaan een bepaalde benadering van discovery hebben, wat een gezonde conversatie is.

„Gezonde publieke conversatie die mensen probeert te helpen begrijpen wat er in de wereld gebeurt, om gesprekken te voeren over wat er gebeurt, en hopelijk problemen samen op te lossen. En wat dat uiteindelijk betekent is dat we een klant moeten worden van iets dat veel groter is dan ons. We moeten mensen in staat stellen om bij te dragen aan een publieke blokketen, en we moeten mensen in staat stellen om ook vanuit die publieke blokketen te kunnen trekken en zien.

„En als we in staat zijn om dat te doen, is het iets dat echt krachtig is en iets waarvan ik denk dat het spreekt tot de macht en de oorspronkelijke bedoeling van wat het internet zou kunnen zijn, wat iets is dat iedereen in de wereld toegang kan krijgen tot iedereen in de wereld, kan beslissingen nemen rond in termen van hun betrokkenheid, in termen van wat ze bezitten, in termen van wat ze zien, in termen van wat ze delen.

„En bedrijven zoals wij kunnen daarbovenop een bedrijf opbouwen dat bijdraagt aan die grotere hoop, maar er op een voor de mensen aantrekkelijke manier uithaalt. En we wilden dit vooruithelpen. Dus we gaan vijf ingenieurs en een aantal mensen inhuren om te beginnen met het bouwen van Twitter als een protocol.

„En een van de dingen die we al vroeg in de geschiedenis van Twitter hebben gehoord is dat dit zo fundamenteel en zo eenvoudig is [dat] het nu een soort protocol is. Het voelt niet als een bedrijf. Het voelt meer als een beweging en het voelt meer als een technologie die ik kan gebruiken om te bouwen wat ik wil bouwen op de top van.

„En dat was zo’n magische tijd en zo’n magisch begrip van wat Tjilpen was. En daar willen we op terugkomen, en we willen de wereld helpen om daar ook op terug te komen. Dus, op dit moment zitten we in de fase van het vinden van een leider voor het, maar dit is een volledig gescheiden non-profit van het bedrijf.

„Deze groep zal worden belast met het bouwen van een protocol dat we kunnen gebruiken, maar iedereen kan gebruiken, en dan zullen we ons echt richten op het worden van een klant van het, zodat we kunnen bouwen aan een dwingende service en business op de top van een veel groter corpus van gesprek dat iedereen kan toegang tot iedereen kan bijdragen aan“.